Logo

01 - Mallen maken

Voor het bouwen van een gitaar is het handig om mallen te maken waarlangs je straks de hals en de body kunt frezen. Ook de gaten voor de pick-ups en de hals pocket frees je via een mal. Deze mallen komen op een later moment. Nu eerst de mallen voor de hals en de body.

De mallen maak ik op MDF, in dit geval 12 mm dik. Je print een tekening van de gitaar uit (zijn genoeg online te vinden, kunst is om een goede te vinden en deze eventueel wat aan te passsen). Vervolgens maak je van de A4-tjes die uit de printer komen (kan geen groter formaat printen dus print ik de tekeningen als "Poster") een grote tekening en deze plak je met spray lijm op het MDF. Vervolgens ga je de boel uitzagen. Het meeste zaagwerk doe je op de lintzaag, in dit geval heb ik de hals met de cirkelzaag gezaagd omdat dit 100% recht moet worden/zijn.

Vervolgens schuur je de mallen precies op maat en glad zodat de kopie met de frees exact de juiste maat krijgt.

Hier ben ik de mal voor de hals aan het schuren. Met name de spindel schuurmachine, dat oranje ding, geeft heel goede resultaten.

De hals is klaar, de body moet ik nog uitzagen.

Voor de kop heb ik een 4-2 opstelling gekozen. Ik heb een voorkeur voor de Fender oplossing, dus 6 op een rij, waarbij de snaren recht over de topkam lopen. Dit in tegenstelling tot de Gibson oplossing welke toch een wat zwakkere oplossing is. MusicMan heeft de 4-2 oplossing bedacht met als voordeel dat de b en de e snaren korter blijven en dus makkelijker zijn op te drukken. Verder is de kop wat kleiner en compacter. Mogelijk zijn ook geen snaargeleiders meer nodig om de snaren op de topkam te drukken.

Het uitzagen van de mal voor de body. De kunst is om vlak langs het lijntje te zagen maar vooldoende over te houden om de boel glad te kunnen schuren.

De mallen voor de body en de hals gereed.

Op de mal van de body staan diverse uitsparingen getekend. Deze komen waarschijnlijk niet zo in de gitaar. Ik twijfel nog over de volgende opties voor deze gitaar:

  • Uitvoering als Thinline Telecaster, maar dan zonder slagplaat. Dit lijkt het te gaan worden. Voordeel is dat de body door deze gedeeltelijk hol te maken behoorlijk licht kan worden.
  • Uitvoering als 'normale' Tele, maar dan met armcut, bellycut maar ook zonder slagplaat.
  • Element keuze ben ik ook nog niet uit. Wil eigenlijk graag drie elementen als bij een Stratocaster.
  • Een tremelo zou ik ook graag inbouwen. Een Bigsby staat wel erg stoer, maar is heel prijzig en niet in zwart te koop. Mijn idee is nu om voor zwarte hardware te gaan. Een Stratocaster achtige tremele is ook een optie. In Amerika is deze te koop voor een Tele, dus met plaat om het brug element. Mogelijk ga ik zelf zoiets bouwen uit een tremelo en een Tele brug. We gaan het zien.

Deze mallen heb ik de eerste helft december 2023 gemaakt. Het werkelijke bouwen zal in 2024 plaats vinden.

Back Home

Volgende pagina