Logo

29 - Het frezen van de neckpocket in de body

Dinsdag 26 maart 2024

Vandaag ga ik de neckpocket in de body frezen.

Als voorbereiding heel veel meten zodat de neck straks heel precies in de body komt. Dit zowel voor de hoogte, dus de diepte van de neckpocket, als voor de richting over de hartlijn.

Hier heb ik alle benodigdheden verzameld, dacht ik tenminste, haha.

Voor de neckpocket had ik al een mal gemaakt, zie pagina 19. Deze ga ik met superglue, oftewel secondenlijm op de body plakken. Dit dus via schilderstape zodat de lijm niet op de body terecht komt.

Helaas heb ik hiervoor te smal tape gebruikt zodat er toch nog lijm op de body terecht is gekomen. Niet een groot probleem; is wel weg te schuren, maar kost weer extra schuurwerk.

Deze secondenlijm is overigens supergoedkoop. Er zitten vijf van deze tubes in een blisterverpakking en kosten samen precies één euro!

Voordat ik ga frezen ga ik eerst zoveel mogelijk materiaal wegboren. Als de frees te hard moet werken, dan verbrand de boel heel snel. Met een forstnerboor kun je heel snel veel materiaal wegboren.

Ik gebruik een forstnerboor omdat deze gaan lange punt heeft zodat je bijna op de juiste diepte kunt boren.

De diepte van de pocket (tot de bovenzijde van de body) moet 15 mm worden. Ik boor hier tot 13 mm.

Na het boren komt het frezen. Hiervoor gebruik ik eenspeciaal freesje van 12 mm breed met bovenlager. Dit lager loopt langs de kant van de mal zodat het gat exact de juiste afmetingen krijgt.

Deze freesjes zijn nogal moeilijk te verkrijgen. Ik heb deze gekocht bij TLC, een specialist in gitaarbouw artikelen.

Het freesje is een Amerikaanse uitvoering, de schacht is geen 8 mm zoals hier in Europa, maar 6,3 mm. Hiervoor levert TLC keurig een verloopbusje.

De pocket is gefreesd. Ondanks de stofzuiger, zie de zwarte slang aan de freesmachine, levert het frezen altijd heel veel spaanders op.

De pocket ziet er goed uit. Nog een klein beetje nabewerken met de beitel.

Het blijkt dat de neck aan de onderkant net iets smaller is dan de body. Hier moet ik dus ook nog wat hout weghalen.

De passing is prima. Hier de neck in de body.

Ik had gehoopt op een iets strakkere passing, maar de hals moet nog worden gelakt of geölied waardoor de passing nog wat strakker gaat worden.

Al met al weer een prima resultaat.

Back Home

Volgende pagina