Logo

40 - Afwerking gitaarbody deel 1

Dinsdag 7 mei 2024

Hoewel ik vandaag met de body afwerking ben begonnen, speelt het hele verhaal afwerken al maanden in mijn hoofd.

De vraag is olie of lakken, kleur of naturel, welke lak en/of welke olie, etc. etc. Kleuren met stain of met leather dye . . . Kortom erg veel keuzes zijn er mogelijk.

Leather dye gaf in eerste instantie een erg moooi relultaat bij het kleuren van de body, een tweede poging was een totale mislukking. Het kleuren van het bovenblad met stain was ook geen succes, het begon teveel op verf/gekunsteld te lijken terwijl juist de mooie driedimensionale tekening van het hout geen echte kleur nodig heeft.

Na veel wikken en wegen en proefstukjes maken is dit wat het moet gaan worden:

  • De top, curly maple ga ik gewoon met blanke lak (nitrocellulose) behandelen. De tekening van het hout komt hierbij echt tot leven.
  • De onderkant en zijkanten worden donkerbruin waarbij de houtnerf nog wel zichtbaar blijft. Deze kleur die ik met stain opbreng heet Wonka Brown. De rode gloed komt door het hout zelf.
  • De onderkant ga ik ook lakken met nitrocellulose lak, dezelfde als voor de top. Deze is heel mooi glanzend te polijsten.
  • De neck ga ik waarschijnlijk oliën met Tru-oil. Dit is de olie die de Amerikanen gebruiken voor hun geweerkolf en schijnt een heel mooi en sterk resultaat te geven op de gitaarhals.
  • De mooie ebben toets krijgt geen behandeling, deze is al mooi genoeg van zichzelf.

Ik weet dat afwerken van een gitaar heel erg moeilijk is en het resultaat heel erg afhankelijk is van de effort die je er in steekt.

De belangrijke voorbehandeling is schuren. Eerst met korrel 120/150, daarna met korrel 240, dan korrel 400 en tenslotte nog met korrel 800.

Korrel 80 was niet echt nodig, maar wilde wel even het resultaat voelen.

Het schuren op deze manier heb ik twee keer gedaan. Na de eerste gitaar de body iets vochtig gemaakt zodat de houtnerven weer rechtop gaan staan. De tweede schuurbeurt heeft ook deze nerven weggeschuurd, althans dat is de bedoeling.

Schuren is veel handwerk. De vlakke stukken gaan echter prima met een exentrische schuurmachine. Een gewone vlakschuurmachine geeft al snel ongewenste krassen heb ik gemerkt.

Na twee schuurbeurten is het tijd voor een poriën vuller.

Dit is een blanke poriën vuller op waterbasis. Hier op de foto nog onverdunt.

Bedoeling is om deze te verdunnen tot een yochert achtige substantie. Dunner gaat beter heb ik gemerkt.

Hier het proces van poriën vullen. Inwrijven met een doek. Even laten drogen, dan met bankpasje het meest wegschrapen en tenslotte met een doek het laatste van het hout wegpoetsen.

Natuurlijk moeten de poriën gevuld blijven, dat is echter bijne niet op de foto vast te leggen.

Nu 24 uur laten uitharden / drogen en dan weer schuren. Daarna kleuren en dan lakken, wordt vervolgd.

Na diverse rondjes schuren tot korrel 800 is het tijd om de stain op te brengen.

Eerst afgeplakt vanaf de binding.

Kleur is Wonka Brown. Hier een eerste aanzet.

De hele body gedaan. Nog wel erg veel kleurverschillen op de diverse stukken hout. Een tweede laag is nodig, natuurlijk na weer een schuurbeurt.

Na een paar dagen "drogen" is het tijd voor een grondige schuurbeurt.

Eerst de rechte vlakken met de schuurmachine, daarna met de hand. Korrel 400 gevolgd door 800.

Eigenlijk was 600 beter, maar die had ik even niet beschikbaar.

Dan opnieuw opbrengen van stain, Wonka Brown. Hele body gedaan.

Nu laten drogen en kijken hoe het opdroogd. Vooral ook kijken wat er van de houtstructuur nog zichtbaar blijft.

De volgende behandeling wordt met een sanding sealer welke ik ook iets mag kleuren met Wonka Brown.

Helaas komen de lijmnaden door de bruine stain heen, dus deze manier van werken wordt het niet.

De sanding sealer is het ook niet geworden. Op een proefstukje bleek dit niet het gewenste resultaat te geven.

Wel weer opnieuw begonnen met kleuren. De body weer geschuurd, niet alle bruin eraf hoor, maar wel goed geschuurd.

Toen niet met een doekje de stain aangebracht, maar met een schuurspons. Deze raad kreeg ik van Betty, zij heeft een kast in de olie gezet met zo'n sponsje.

Hier het resultaat. Veel mooier dan op de foto. Op de foto ziet het er nog erg vlekkerig uit terwijl de body in werkelijkheid er veel beter uit ziet.

Maandag 20 mei 2024

Hier de body met enkele lagen celluloselak aangebracht. Er moeten nog een stuk of tien lagen extra op, maar nu eerst de top schuren en van een paar lagen lak voorzien.

Zoals je aan de datum ziet is er nogal wat tijd gaan zitten in het uitzoeken van de juiste werkmethode voor de afwerking.

En eerlijk gezegd, afwerken is niet helemaal mijn ding. Toch maar hopen dat ik het gewenste resultaat ga krijgen. De kleur van de achterkant van de body is wel zoals ik me had voorgesteld. Heel donker bruin met een rode gloed, vooral in kunstlicht.

Zoals je ziet is de houtstructuur ook nog mooi zichtbaar. Ik wil zeker geen dekkende kleurlak, maar het gevoel van hout behouden.

Back Home

Volgende pagina