Logo

44 - Afwerking gitaarbody deel 4 / Reset

Woensdag 12 juni 2024

Vandaag een nogal ingrijpende beslissing genomen. De achterkant wordt niet meer Wonka Brown, maar dekkend zwart.

Afgelopen dagen veel proefstukjes gemaakt met de vloeibare stain. Er blijven zich problemen voordoen. Ik heb het opgebracht met spuiten, met een doek, met een schuurspons, met een TLC wonderspons.

Hier het resultaat van enkele proefstukjes.

Hier meer in detail.

Problemen die ik ondervind zijn:

  • 1 - Houtnerven. Swamp Ash blijkt een moeilijke houtsoort te zijn door de open nerven. Hierdoor is het wel licht van gewicht, maar komen de nerven weer tevoorschijn bij het stainen. Stainen is op waterbasis en dit zorgt ervoor dat de nerven weer zichtbaar worden.
  • 2 - Lijmnaden. De stain pakt niet goed op de lijmnaden van de body. Mogelijk is dit gelijmd met PU, dat weet ik niet. Alleen heel dik opbrengen voorkomt dit, maar maakt juist de houtnerven meer zichtbaar.
  • 3 - Vlekkerig resultaat. Omdat ik graag de houtstructuur zichtbaar wil houden, heb ik voor deze stain gekozen. Omdat alleen dus dik opbrengen een mooi en vlekvrij resultaat opleverd heb ik besloten dat ik dan net zo goed de body in een kleur kan spuiten.

In overleg met Sergon van TLC Guitargoods besloten om de body nog een keer heel glad te maken met z-Poxy en daarna met kleurlak, ook cellulose, in kleur te spuiten.

Helaas wordt dit maar in een paar kleuren geleverd. Gezien de rest van de hardware en de uitspringende top besloten om de body dan maar glanzend zwart te spuiten zoals op oude Stratocasters te zien is.

Zondag 16 juni 2024

Vandaag een eerste laag z-Poxy aangebracht. Dit is een epoxyhars op basis van hars en verharder welke 1:1 gemengd moeten worden. Verwerkingstijd is daarna 20 minuten, ruim voldoende..

Het mengen van de z-Poxy komt redelijk precies. 1:1 verhouding. Omdat ik de eerste keer redelijk veel heb aangemaakt kwam dat wel goed. Kleinere hoeveelheden bleken wat lastiger.

Bij de Action was deze weegschaal te koop voor € 2,99. Deze maar opgehaald en dat werkt perfect, ervan uitgaande dat de soortelijke gewichten van de resin gelijk zijn aan die van de verharder. Dat is niet helemaal zo, maar dan praat je over enkele procenten en dat maakt dus bij een paar gram gemengde hoeveelheid weinig meer uit.

Opbrengen door een klein beetje op de body te gieten en daarna met een spatel uit te smeren. De randen en bochten gaan beter met je vinger waarbij ik natuurlijk wel handschoenen draag.

De eerste laag is hard na drie uur en verwerkbaar na 8 uur. Morgen dus maar schuren. Dit moet tot op het hout. Deze hars dringt in het hout.

Een tweede laag is nodig te zien aan glimmende plekjes welke dus niet geschuurd worden omdat ze nog dieper liggen. Helaas niet goed te zien op de foto.

Schuren van de z-Poxy viel erg mee. Het laat zich heel gemakkelijk schuren tot een glad resultaat.

Ik schuur met korrel 240 en vervolgens met korrel 400.

Hier is een tweede laag z-Poxy aangebracht.

Wat dunner dan de eerste keer en gladgestreken met een grotere spatel.

De randen van de body weer met de vinger (in een handschoen natuurlijk).

Hier is ook mooi de constructie te zien welke ik heb gemaakt om de gitaar aan alle kanten vrij te hebben voor dit werk en voor het spuiten straks. Body ligt nu vertikaal maar kan ook horizontaal. Dit is op een van de vorige foto's te zien overigens.

In totaal vier keer een laag z-Poxy aangebracht en weer gladgeschuurd. Pas na vier keer waren er geen glimmende stukjes meer zichtbaar wat betekend dat de body dus helemaal "glad" is.

Als voorbehandeling voor de zwarte lak wordt een primer geadviseerd, in dit geval grijs. Hiervan dien ik drie dunnen lagen kruislings op de body te spuiten.

Helaas was het gat voor de plug aansluiting ook wat dichtgeslibt door de vele behandelingen. Dus nog maar even opgeboord tot de juiste diepte en diameter; 25mm.

Zelfs een vijfde keer z-Poxy gebruikt om ook de laatste stukjes glad te krijgen.

Hier helemaal geschuurd tot en met korrel 400. Afgeplakt en gereed om de eerste laag primer te ontvangen.

Best spannen om te zien hoe de body hier uit komt. Of ie echt glad is en er geen rare verassingen tevoorschijn komen.

Hier de body in de eerste laag primer gezet en mijn geïproviseerde spuitcabine.

Dit moesten drie dunne lagen worden en is uiteindelijk bijna helemaal dekkend gespoten.

Nu laten drogen, laatste plekjes schuren (misschien) en nog een tweede laag primer spuiten.

Back Home

Volgende pagina