Logo

58 - Afstellen gitaar

Maandag 30 september 2024

Vorige week vrijdag, nadat alle hardware en elektronica gemonteerd was, heb ik snaren op de gitaar gezet.

In de eerste plaats om te kijken of alles een beetje klopte v.w.b. maatvoering en in de tweede plaats om het hout vast een beetje aan de snaarspanning te laten wennen.

Helaas geen foto's van, maar de veren van de tremelo moesten nog wel wat strakker worden gezet omdat de tremelo bij het stemmen omhoog kwam.

Vandaag ga ik dus e.e.a. proberen af te stellen, dit om de bespeelbaarheid te vergroten, maar ook de toonzuiverheid te optimaliseren.

Op de foto zie je dat de aktie, dat is de hoogte van de snaren boven de frets, nogal groot is. Hiervoor is dus afstellen nodig.

Hier alle voorbereidende materialen en gereedschappen voor het afstellen.

Afstellen omvat de volgende zaken. Een volgorde is niet echt aan te geven, alles heeft met elkaar te maken:

  • Tremelo veren als tegenspanning voor de snaren. Afstellen zodat de tremelo aktie niet te zwaar gaat, maar ook de brug niet boven de body wordt getrokken door de snaren.
  • Snaarhoogte door halshoek te verstellen. Dit kun je doen door het plaatsen van een shim, zie verderop voor meer.
  • Eerste aktie invijlen nutsleuven, dat is de topkam waar de snaren over lopen naar de stemmechanieken.
  • Afstellen hoogte brugzadels. Zodanig dat de aktie laag wordt maar de snaren niet aanlopen, ook niet bij opdrukken. Tevens dient de radius van de toets gevolgd te worden.
  • Afstellen snaarlengte door brugzadels naar voren en/of naar achteren te plaatsen, het zogenaamde intoneren.
  • Afstellen truss-rod om de hals een heel kleine concave bolling te geven. Concaaf is hol, canvex is bol.
  • Tweede afstelronde nut sleuven.
  • Mogelijke aanpassingen elektronica om mogelijk hoge tonen te temperen en/of toonregeling te verbeteren.

Het eerste wat ik aanpak is de hoek van de hals met de body. Omdat de aktie erg hoog is, wat mogelijk wel is op te lossen door de brugzadels omlaag te halen, maar dan komen de boutjes hoog boven het zadel te liggen en dat speelt niet zo fijn.

Het lijkt het me beter om een kleine shim te plaatsen.

Hier zie je de zelfgemaakte shim: Een stukje van een pasje van 0,8 mm dik op maat gemaakt. De hals krijg hierdoor een heel kleine hoek t.o.v. de body.

Deze shim is altijd nog weer aan te passen en is in de afgewerkte gitaar niet zichtbaar. Heel veel stratocasters hebben zo'n shim aanwezig.

De shim heeft voor een veel lagere aktie gezorgd, zo veel dat ik de brugzadels nog iets omhoog moest draaien. Zoals gezegd, de dikte van de shim is altijd nog aan te passen.

De volgende aktie is het invijlen op diepte van de sleuven in de nut, topkam.

Hiervoor bestaan twee methodes:

  • Vaste hoogte tussen snaar en bovenkant 1e fret: E en A snaar 0,5mm / D en G snaar 0,45mm / B en e snaar 0,4mm.
  • Snaarhoogte boven 1e fret zo laag mogelijk maken, snaar mag niet aanlopen, maar moet wel dicht bij de fret komen.

Vandaag ga ik methode 1 toepassen, later als de rest is afgesteld, nog één maal methode 2.

Nadat de nut was ingevijld heb ik de gitaar als test even bespeeld. Aktie is nu eigenlijk nog iets te laag.

Ik laat nu de gitaar echter een dag hangen zodat het hout zich naar deze nieuwe situatie kan zetten. Daarna verder met afstellen.

Afstellen snaarhoogte bij de brug.

De snaren met zo dicht mogelijk op de hals komen te liggen waarbij ze niet mogen rammelen, dus tegen de fretjes aankomen. Ook moet opdrukken van de snaren mogelijk zijn zonder dat deze "dood" slaan tegen een fretje.

De radius van de toets, 7.25" zorgt er al snel voor dat opdrukken wat lastiger wordt, maar bij goede afstelling is dit mogelijk en geniet je van het fijne gevoel dat 7.25" geeft.

De volgende stap is het instellen van de intonatie. Dat is de compensatie in lengte van de snaar zodat deze overal over de hals zuiver klint. Een snaar die je indrukt, met name wat hoger op de hals, druk je iets in waardoor de spanning en daarmee de toonhoogte wat hoger wordt. Dat klint al snel vals. Vandaar dat intoneren nodig is.

Intoneren doe je door de snaar te stemmen met een digitaal stemapparaat, hoe nauwkeuriger hoe beter. Dan sla je een flageolette aan op de 12e fret. Daarna sla je de snaar nogmaals aan maar dan met de gefret op de 12e fret. Wanneer deze laatste hoger klinkt dan de flageolette, dan moet de snaar langer gemaakt worden en vise versa.

In dit geval moesten alle snaren iets langer worden gemaakt. Dat doe je door de brugzadels naar achteren te schroeven met een philips schroevendraaier.

Donderdag 3 oktober 2024

Na wat afstelbeurten heb ik de gitaar nu een aantal malen bespeeld. Hierbij viel op dat er heel erg veel hoog in de gitaar aanwezig was.

Omdat ook de houtsamenstelling al zorg draagd voor redelijk veel hoog, heb ik besloten om de condensater te vervangen in de toonregeling.

Lace Sensor schrijven een condensator voor van 22 nF (0,022uF). Standaard Fender is een condensator van 47 nF. Deze heb ik nu geplaatst

Hier de beide condensatoren.

Ondanks dat ik de toonregeling maar weinig gebruik geeft het aanwezig zijn toch een behoorlijke verandering in het karakter van de gitaar.

Door deze aanpassing klinkt de gitaar meer zoals verwacht, Fender-achtig, maar dan met minder ruis e.d..

Hier de gemonteerde condensator van 47 nF.

Natuurlijk meet ik e.e.a. nog even door. De blauwe meter is een capaciteits meter, dus om condensatoren te meten.

Back Home

Volgende pagina