Logo

03 - De hals deel 01

Het stuk maple waar de hals van moet worden gemaakt liep wat taps toe. Bovendien was een van de zijkanten nogal ruw gezaagd. Dit even netjes recht en glad gezaagd.

Het stuk is nu mooi recht zodat ik de groeven voor de trus-rod en de carbon strips kan frezen. Eerst moet ik de 'plank' nog even op juiste dikte maken.

Plank op dikte gemaakt. Fender hanteerd 3/4" wat neer komt op 19 mm. Ik ben tot 19,4 mm gegaan zodat er nog wat ruimte is om te schuren.

De volgende stap is het uitfrezen van de trus-rod en de carbon rods. Hier de boel aan het aftekenen.

Hierbij is belangrijk om het goede stukje hout te gaan gebruiken, vandaar dat de hals uit het midden van deze plank komt. Het ene uiteinde is door de vandiktebank wat weggehapt, het andere einde loopt iets omhoog v.w.b. de jaarringen in het hout.

De eerste sleuf voor de trus-rod in worden. Doordat Maple vrij hard is, is het beter om de sleuven in meerdere keren te frezen. De passing is in elk geval goed.

Trus-rod gereed. Het stukje bij de kop van de hals is wat breder gefreesd omdat de bus wat dikker is, maar vooral ook om straks goed met een imbus sleutel (4mm) de trus-rod te kunnen verstellen.

De kop van de gitaar wordt natuurlijk dunner, ongeveer 14 mm dan de plank van de hals. Het gat voor de verstelling van de trus-rod zal straks ook ongeveer 6mm minder diep zijn.

Hier zijn ook de beide sleuven voor de carbon rods gefreesd. Deze moeten nog wel op lengte worden gezaagd en vervolgens worden vastgelijmd in de sleuven.

Alle drie de sleuven gefreesd. De sleuven voor de carbon rods hadden aan de kant van de kop wel iets korter gemogen. Dat betekend nu dat ik moet zorgen dat de toets van de hals ver genoeg doorloopt om de sleuven te verbergen.

Testfit. Alles past prima. Wel valt me op dat de trus-rod wat rammelt wanneer ik een klap tegen de hals plank geef. Maar eens opzoeken wat ik hier tegen kan doen, misschien een drupje siliconen kit.

Back Home

Volgende pagina