Logo

04 - Balen

Balen. Gisteren de trus-rod en de beide carbon rods in de hals gefreest. Dit gezien bij veel online bouwers met als reden extra stevigheid voor de hals met minder kans op torderen. Dit leek dus een prima idee.

De hals breedte bij de topkam, de nut, is 42 mm. Ruimte genoeg dus om de drie sleuven te frezen. Totdat ik gisterenavond mijn Telecaster pakte om wat te spelen. Toen kreeg ik een heel slecht gevoel. De hals is hier, zonder toets, slechts 14 mm dik en loopt als C-vorm erg rond vanaf de rand.

Vandaag, zondag 14-01-2024 de boel nog eens goed uitgemeten en uitgetekend. Het blijkt dat de carbon rods wel erg dicht langs de kant van de hals komen te lopen. Zo dicht dat dit problemen kan geven als er spanning op de hals komt; openbarsten. Ook is het gevaar levensgroot dat bij het afwerken van de hals, rond maken, ik iets te ver ga en daarmee de boel verknoei.

Hier even heel slecht van geweeest, maar toch maar besloten om een nieuw stukje hout te gaan kopen. Het toch maar eerst proberen vind ik veel te risicovol, bovendien ben ik dan de mooie ebben toets kwijt en mogelijk de huidige trus-rod.

Hier de schets met maten waarop te zien is hoe kritisch dit wordt/is.

Moeilijk te zien op deze schets, maar de ruimte tussen de hoek van de carbon rod en de buitenkant van de hals is kleiner dan één milimeter. Een oplossing zou kunnen zijn om een dikkere hals te maken, maar juist mijn Tele heeft zo'n fijne hals die ik graag wil namaken.

Hier nog een close-up foto. Hiervan heb ik geleerd dat de sleuven iets eerder zouden moeten stoppen, zeker die van de carbon rods. De streep geeft het eind van de toets aan. Ik zou iets meer hout willen hebben om goed te kunnen lijmen. Weer lesje geleerd.

Back Home

Volgende pagina