Logo

06 - De hals deel 03 / In model zagen, schuren en frezen

Na het infrezen van de halspen, truss-rod, gaan we vandaag, woensdag 24 januari 2024, de hals vormgeven.

Hiertoe eerst de mal van de hals op het blok hout geschroefd waarbij natuurlijk heel belangrijk is om deze precies op de juist plek te krijgen.

Vervolgens gaan we de vorm uitzagen op de lintzaag. Hierbij probeer je zo vlak mogelijk langs de mal te zagen zonder deze te raken met het zaagblad.

De lintzaag is al een oud beestje, was van mijn vader. Toch doet deze het werk nog prima. Ik heb er eind vorig jaar wel nieuwe zaagbladen voor moeten koppen.

Je ziet hier dat dit zaagblad niet een heel glad oppervalk achterlaat, dat heeft er ook mee te maken dat dit hout, (maple) toch wel behoorlijk hard is.

En dan na een inspannend klusje, want dat is dat zagen, is de vorm uitgezaagd.

Voordat ik de hals op de freestafel exact ga uitfrezen, eerst nog even wat hout langs de rand wegschuren op de spindelschuurmachine. Hoe minder hout je hoeft weg te frezen, hoe beter dit lukt en hoe langer je freesbitjes scherp blijven.

Van het frezen zelf geen foto's gemaakt, maar wel eentje van het eindresultaat. Hier te zien. Ziet er prima uit.

De mal kan nu van de hals worden verwijderd. Hier de hals zoals deze nu is geworden.

Bij nadere inspectie bleek dat mijn freesbit toch nog een paar keer in de fout was gegaan. Eigenlijk ben ik in de fout gegaan, maar geef graag een ander de schuld. :)

Ik gebruik een freesbit met verwisselbare mesjes. Deze is vrij groot, zo'n 19 mm in doorsnee. Toerental moet dus wat omlaag, maar het freesbitje wil heel graag happen in het hout. Bovendien is mijn zelfgemaakt freestafel van hout ook niet het allerstevigst met als resultaat dat er een paar plekjes op de hals zichtbaar zijn waar iets hout ontbreedt.

Schuren is de enige optie om dit weer goed te krijgen, wat natuurlijk lukt. Schuren van zo'n harde houtsoort is niet de makkelijkste klus en heeft wel wat "elbow-grease" gekost.

Rechtsonder op de foto zie je het grootste probleem. Gelukkig komt dit stuk van de hals straks in de body, maar fraai is anders.

Back Home

Volgende pagina