Logo

07 - De toets deel 01 / Fretsleuven zagen

Het ebben fretboard wat ik gekocht heb bij Masave in Zwolle was wat breed. Dat maakt het lastiger om de fretsleuven te zagen. Om deze reden heb ik er ruim een centimeter afgezaagd.

Stukje op de foto plus de zaagbreedte. Het zagen doe ik via een geleide rail waarbij ik e.e.a. natuurlijk eerst goed vastzet op de werkbank. Anders had ik nooit zo'n mooi strookje kunnen zagen.

Om de fretjes mooi haaks op de toets te kunnen zagen heb ik een mal gemaakt. Altijd een heel gedoe om de zaagsnede mooi haaks te krijgen.

Uiteindelijk bleek dat de zaagopening aan het eind van de mal niet zo handig is. In het midden dus nogmaal een zaagopening gemaakt. Zie foto verderop.

Het aftekenen van de fretsleuven. Online zijn allerlei tools te vinden waarmee je de fretafstanden kunt berekenen. Ik heb hier zelf een spreadsheet voor gemaakt.

De fretafstand van de eerste fret is de mensuur (totale lengte van de snaar, in dit geval 25,5" wat 64,77 centimeter is) gedeeld door 17,817. Hoe ze precies aan dit getal komen zou ik moeten opzoeken. De volgende fret komt op de mensuur minus de afstand van de eerste fret gedeeld door 17,817. Enzovoort voor de overige fretjes.

Berekenen is een ding, aftekenen een ander en best wel lastig, maar ook wel goed te doen als je er even voor gaat zitten.

Het werkelijke zagen van de sleuven voor de fretjes. Zaag is 0,5 mm dik. Sleuven worden nu zo'n 4 mm diep. Nadata de toest is gelijmd op de hals en de juiste radius heeft gekregen moeten de fretslotjes Zoals deze sleuven heten, waarschijnlijk nog iets worden uitgediept, met name aan de kanten. Dat is voor later zorg.

Het resultaat nadat het plakband is verwijderd. Ziet er goed uit. Gecontorleerd met een echte Fender en alles blijkt te kloppen.

Links zitten twee zaagsnedes heel dicht bij elkaar. Hier komt de topkam of nut te zitten. Deze is 3.5 mm dik en zou straks moeten passen als ik de ruimte tussen deze zaagsnedes heb opgeschoond met de beitel.

Resultaat tot nu toe. Topkammetje even op de juiste plaats gelegd voor het idee. Volgende stap is het lijmen van de toets op de hals, daarna pas maken in de breedte waarbij de hals als mal gaat dienen. Dit later.

Back Home

Volgende pagina