Logo

10 - De toets deel 04 / Toets dunner schuren

Zaterdag 03 februari 2024


Bij gitaarbouw is meten een heel belangrijk ding. De toets was 7,5 mm dik (zo had ik 'm gekocht). Nu blijkt dat toch wel erg dik te zijn als ik een dun halsje wil maken zoals mijn '52RI Tele heeft.

Echte gitaarbouwers gebruiken voor dit soort dingen een vandikteschuurmachine. Helaas heb ik deze niet. De vandikte bank wilde ik hier niet voor gebruiken, dat gaat met heel veel geweld en om dat de fretsleuven al gezaagd zijn is het risico dat het misgaat erg groot.

Op een YouTube filmpje heb ik bij "Unquendor Guitars", die een zelfde spindelschuurmachine gebruikt alsdat ik heb, gezien hoe hij een toets dunner schuurt. Dat pricipe dus ook maar eens proberen. Het enige verschil is dat hij alleen een toetsblank schuurt en ik een complete maar nog onafgewerkte hals.

Met de dwarsgeleiding van mijn freestafel op de spindelschuurmachine geklemd blijkt dit een prima oplossing te zijn om de toets dunner te schuren. Voorzichtigheid is wel geboden, steeds heel klein beetje wegschuren en zorgen dat de hals niet stil komt te staan zodat de schuurrol een dip in de hals gaat schuren. Maar uiteindelijk is het best goed gegaan.

Nog net op tijd kwam ik er achter dat de slueven voor de fretjes natuurlijk wat minder diep werden. Helemaal links op de foto zie je dat er een paar zelfs bijna verdwenen.

Tijd dus om de sleuven opnieuw in te zagen.

Dan nog een paar keer door de schuurmachine. De uiteindelijke dikte die ik graag wilde was 5 tot 5,5 mm. Omdat ik straks nog radius moet schuren is 5,5 mm een prima resultaat. Daar ben ik dus gestopt.

Uiteindelijk dus 2 mm van de dikte van de toest afgeschuurd.

Die 5 mm wordt aan de zijkanten straks nog ongeveer 1,5 mm dunner omdat ik de toets nog in een radius moet schuren, denk nog steeds aan 7,25", een beetje ouderwets, maar het speelt zo lekker en ik ben die radius gewend. In de overblijvende 3,5 mm moeten dan nog de positie markeringen komen welke 2 mm dik zijn. Dunner moet dus niet.

Na controle blijkt toch dat de bovenkant van de toets niet meer 100% vlak is. Nog maar even vlak schuren dus. De toets wordt hier nauwelijks dunner van, dus daar verder geen probleem.

Back Home

Volgende pagina