Logo

11 - De hals deel 04 / Eerste freeswerk aan de hals en kop.

Maandag 5 februari 2024

Vandaag beginnen met het vorm geven van de hals. Dat betekend de ronde achterkant en een dunnere kop.

Voordat ik de achterkant ga rondmaken, maak ik deze eerst 4 tot 5 mm dunner met de freestafel. Hier zie je de opstelling. De lijmtangen aan de beide zijden van de tafel moeten voorkomen dat de hals te ver doorschiet zodat ik teveel weghaal bij de kop en/of de bodybevestiging.

Ik kwam er helaas achter dat de tafel eigenlijk te klein was voor deze klus. Plan is dus om een nieuwe freestafel te gaan maken.

Hier heb ik twee laagjes weggefreesd, nog twee of drie te gaan. De laatste keer moet er onder de bodybevestiging een plaatje komen van 1 mm dik om hier de dikte van de hals zonder toets op 15 mm te krijgen, terwijl de hals bij de kop 14 mm dik moet worden.

Hiervoor heb ik een geodriehoek gebruikt die precies 1 mm dik is. Maar zoals gezegd, eigenlijk was de freestafel te klein voor deze klus.

Tekst

Hier het resultaat. Mooi glad en precies genoeg weggefrees. De rest zal ik met de hand moeten weghalen, maar dat komt wel goed.

Bij de kop is echter een ongelukje gebeurt, zie volgende foto.

Tekst

Zo'n freesbit in de machine heeft ontzettend veel kracht. Als je het werkstuk, in dit geval de hals dan niet heel goed en stevig vast hebt, kan deze maar zo worden meegenomen door de frees.

Dat is me hier dus overkomen met dit resultaat. Ik moet in dit stuk nog wel heel wat weghalen en afronden, maar dit maakt het er niet makkelijker op. Hopen dat dit straks niet meer te zien is.

Tja, dat is balen, maar in een fractie van een seconde gebeurt. En zo leer je elke dag weer opneiuw.

De kop moet dunner gemaakt worden, 14 mm om precies te zijn. Vanaf de topkam, de nut, wil ik dat de toets mooi schuin afloopt naar de bovenkant van de kop. Hier probeer ik dat met een spindelschuurmachine voor elkaar te krijgen.

Je ziet dat ik al een aardige ronding heb geschuurd. Dit eerst met dikkere rollen in de machine en uiteindelijk deze dunnere.

Het op dikte maken van de kop doe ik net als de onderkant van de hals op de freestafel.

De dwarsgeleiding die je links op de foto ziet zorgt er voor dat ik niet teveel naar de hals wegfrees, hier moet e.e.a. netjes op de afronding aansluiten. Ik stop echter iets eerder, de rest met de hand bijwerken.

Het resultaat na wat handschuurwerk. Net als bij een echte gitaar.

Ik zie wel dat ik het gat voor de truss-rod nog even moet bijwerken. Hier is nog wat zwart te zien van het verbranden door het freesje waarmee ik dit gat heb gefreesd.

Hier is ook mooi het 6 mm gaatje te zien waar een 4 mm imbussleutel doorpast om de truss-rod te kunnen verstellen. Hiervoor heb ik een 6mm houtboor gebruikt van 42 cm lang.

Back Home

Volgende pagina