Logo

12 - De hals deel 05 / Hals profiel deel 1

Dinsdag 6 februari 2024

Vandaag staat het afronden van de hals op het programma.

De eerste fase is het aftekenen van enkele hulplijnen om een zo recht mogelijk resultaat te krijgen. Hiertoe verdeel ik de brede zijde in vier gelijke delen en de zijkanten in twee gelijke delen.

Deze lijnen zijn op de foto te zien. Met de Japanse Shinto rasp, een geweldige tool hiervoor, haal ik het gedeelte tussen de buitenste lijnen op het brede stuk van de hals en de bovenkant van de zijkanten weg. Klinkt ingewikkeld, maar op de volgende foto is te zien wat ik bedoel.

Hier zie je hoe het in zijn werk gaat. Het is een stoffige bedoening maar de Shinto rasp doet goed zijn werk. Op de foto zie je de grovere kant, welke ik niet gebruik. De onderkant is fijner en daardoor beter te sturen voor een recht resultaat.

De onderste kant is klaar, de bovenste in bewerking. Je ziet dat het nu nog zaak is om de boel recht te maken, zie hulplijnen.

Regelmatig het zaagsel wegzuigen en het dragen van een stofmasker is een must bij dit werk.

De volgende bewerking is met schuurpapier. Ik gebruik hiervoor loodgieters schuurpapier met korrel 80. Dit is linnen en een smalle strook en daardoor makkelijk over de hals heen en weer te halen.

Ook hier is het zaak om de hals goed vast te zetten; daar is wel een wat ingewikkelde constructie voor ontstaan, maar het werkt wel.

Het resultaat. De hals lijkt iets dunner aan te voelen dan de hals van met Telecaster. Hij voelt ook iets platter. Een volgende hals ga ik de hulplijnen, zie bovenste foto, niet in vier stukken verdelen, maar in drie.

Hoe de hals precies gaat aanvoelen is nu nog heel moeilijk te zeggen. De toets is nu nog recht met scherpe randen. Deze wordt straks radius geschuurd, dus afrondend naar de zijkanten. Radius 7,25"

Ook de fretjes die geplaatst gaan worden en de snaren natuurlijk, zorgen voor het uiteindelijke gevoel.

Er is en wordt veel geschreven over hals profielen. Het meest bekend is de C-vorm, mijn hals lijkt iets meer een D-vorm te hebben. Mogelijk ga ik hier nog iets aan bijwerken als de toets gereed is.

Op de foto is nog net het centrale hulplijntje te zien. Dit is een richtpunt om de hals zo recht mogelijk te schuren. Natuurlijk moet je dit ook naar de zijkanten steeds met een recht stuk materiaal blijven controleren en zonodig bijsturen.

De volgende stap is het afronden van de hals bij de kop en bij de bodybevestiging. Dit ga ik doen met de spindelschuurmachine.

Vandaag woensdag 7 februari. Het resultaat, de D-vorm, leek met toch niet. Dus stofmasker maar weer opgezet, schuurpapier uit het vet en maar weer schuren.

Resultaat is nu een mooie C-vorm. Hogerop de neck nog wel een beetje D-vorm, maar dat is bij mijn Tele ook zo. Blij mee.

Back Home

Volgende pagina