Logo

14 - De hals deel 07 / Zijdots

Vrijdag 9 februari 2024

Vandaag de zijdots monteren. Omdat ik de positiemarkeringen nog niet binnen heb, die mensen vieren dit weekend carnaval, is dit een eenvoudig en snel klusje. Veel verder kan ik op dit moment dan ook niet.

Het begint natuurlijk met goed aftekenen waar de markeringen, zijdots, moeten komen. Ze komen in de toets, het ebben hout maar dat wordt straks nog iets smaller aan de zijkant wanneer ik de toets radius schuur.

De dots zijn 2 mm rond en dus besluit ik om het hulplijntje 1,5 mm vanaf de onderkant toets te trekken zodat de dots straks bijna aan de rand komen.

Een fout die je hier heel snel maakt heb ik gemerkt, is dat je de dots niet op de juiste plaats monteerd. Lijkt heel logisch, maar het ging ook vandaag weer bijna mis.

De gaatjes zijn afgetekend. Voordat ik ze boor eerst met een priem de plek verankeren. Eerst met de handpriem voorzichtig kleingaatje. Dan met de veergespannen priem. Die met het rode handvat heeft de minste kracht; die met het blauwe handvat gaat te strak. Door de combinatie te gebruiken krijg ik een mooie centerpunt om te boren.

Gaatjes van 2 mm geboord. Het dotmateriaal past strak, heel strak, maar dat is ook goed.

Het ebben laat zich goed boren merk ik, maar gaat ook heel snel roken doordat de temperatuur hoog wordt. Blijft vreemd hout om mee te werken, haha.

De dots gemonteerd en op lengte geknipt met de frettang, rode handvatten. De gele tang is een chinese tang die goed knipt maar niet strak langs het oppervlak.

De rode tang komt van de "Hornbach" en heb ik zelf bewerkt zodat deze mooi vlak knipt. Primair bedoelt om fretjes te verwijderen.

Back Home

Volgende pagina