Logo

15 - De body deel 01 / Bodyblank

Vrijdag 16 febuari 2024

Omdat ik nog steeds op onderdelen zit te wachten de hals maar even aan de kant gelegd. Vandaag een begin maken met de body.

Hoe de body precies wordt weet ik nog niet helemaal zeker. Het wordt in elk geval een Telecaster achtige gitaar met een swamp-ash body en een maple top.

Hier zie je het blok swamp-ash hout waar de body uit moet komen. Ik heb e.e.a. reeds afgetekend zoals te zien is op deze foto.

Helaas bestaat deze body uit vijf delen hout, samengelijmd door Masave. Dit is eigenlijk niet wat ik zou willen. De mogelijkheid bestaat dus dat ik deze body voor een ander project ga gebruiken. Voorlopig toch maar mee verder. Consequentie is wel dat de onderkant een kleurtje moet krijgen zodat alle afzonderlijke stukken hout niet meer zichtbaar zijn, maar dat is voor later zorg.

Het op maat maken van de body bestaat uit verschillende stappen:

  • Monteren van de mal op het stuk hout.
  • Grof uitzagen met de lintzaag machine.
  • Schuren met de spindel schuurmachine.
  • Frezen met de bovenfrees in de freestafel.
  • Nachuren met de hand.

HIer heb ik de mal met twee schroeven vastgezet op het blok swamp-ash. Deze blijft gemonteerd totdat alle stappen zijn doorlopen.

Zagen zonder mal is mogelijk, maar de ervaring leert dat je met de mal beter langs de lijn kunt zagen zodat er maar een klein stukje, kleiner dan 1 mm, overblijft. Zonder mal zaag je dan al snel voorbij de lijn, aan de verkeerde kant dus.

Nadat de mal ik gemonteerd eerst het blok wat kleiner zagen. Dit maakt het wat beter hanteerbaar.

Dit zagen doe ik ook op de lintzaag, wel met een ander en breder zaagblad.

Het uitzagen van de body is een precies werkje. Je wilt zo weinig mogelijk laten staan zonder in de mal en dus de body te zagen.

Bijna rond, alleen de moeilijke stukjes nog zagen.

De gezaagde body. Volgende stap is schuren met de spindel schuurmachine.

SChuren op de spindel schuurmachine. De grootste rol is 8 cm in diameter. Deze gebruik ik voor de zijkanten waar weinig curve in zit.

De moeilijkere stukje doe ik met de kleinere schuurrollen, zoals hier een 13 mm rol.

Het doel is om zo weining mogelijk hout buiten de mal over te houden. Het laatste stukje wordt weggefreest. Wanneer de frees te hard moet werken verbrand de boel en is het freesbitje heel snel stomp. En die freesbitjes zijn nou eenmaal behoorlijk prijzig. (de betere althans)

Het frezen van de body. Ik doe dit in twee stappen. Eerst een keer met een freesje waarbij het lager aan de onderkant zit. Deze freest tot halverwege. De rest doe ik met dit freesbitje./p>

Dit freesbitje kan net de dikte van deze body frezen. En standaard body is echter een millimeter of vijf dikker en dan gaat het net niet.

Deze freestafel, zelfbouw, heb ik vorige week voorezien van een plaat trespa. Dit om het werkblad wat groter te maken, en omdat trespa wat strakker en beter werkt dan hout.

Tenslotte nog even met de hand naschuren.

Deze body krijgt nog heel veel bewerkingen, o.a. een ballycut, armrestcut, element gaten, brug gaten, bodypocket, etc. etc. Dat is voor later.

En zo begint het al een beetje op een gitaar te lijken.

Back Home

Volgende pagina