Logo

20 - Elektronica ruimte

Dinsdag 5 maart 2024

Vandaag is het tijd om de elektronica ruimte te maken. Omdat er een top op de body komt, kan dit gat helemaal door de body heen gemaakt worden. De potmeters en dergelijke zet ik vast in de top.

Er komt geen metalen plaat op de body zoals bij een normale Telecaster en hier getekend op de witte mal. Ik weet dus nog niet of ik de knoppen net zo recht ga zetten of ze wat meer schuin ga plaatsen. De ruimte maak ik in elk geval zo groot dat beide opties nog open zijn. Bovendien scheelt dat weer in het gewicht van de gitaar.

Op de body heb ik de ruimte afgetekend.

Om dit gat te maken maak ik een mal waar ik straks met de bovenfrees / freestafel, het gat mooi strak kan afwerken

De mal maak ik van een stuk MDF van 1 mm dik. Lekker handig en snel te verwerken.

Hier het gat ook op de mal afgetekend, evenals de centerlijn die ook op de body aanwezig is.

Het gat in de mal. Eerst wat gaten ingeboord, daarna met de figuurzaagmachine uitgezaagd.

De hoeken blijven wat rond, zeker ook omdat met de frees je geen haakse hoeken kunt maken, alleen afgeronde.

Het gat in de mal nog even nabewerken met de vijl en wat schuurpapier.

Dan gaten boren in de body. Met de bovenfrees kun je niet zoveel hardhout weghalen, dat gaat gelijk verbranden. Het gat moet dus eerst worden grof worden gemaakt met de boormachine.

Zoals te zien gebruik ik hiervoor zogenaamde Forstner boren. Deze boren snel en hebben een mooie afwerking. Een speedboor in deze grote verbrand snel en maakt zeker niet zulke mooie gaten.

Hier al een aantal gaten geboord, maar er moeten er nog een aantal bij.

Dan de stukjes hout welke tussen de gaten overblijven even wegzagen met de figuurzaag machine. Helaas kan dit niet met de lintzaag, deze zaag heeft namelijk geen einde en krijg je dus niet in het gat.

De laatste bewerking met de frees op de freestafel. Hier krijgt het gat de juiste vorm en een mooie strakke afwerking.

Met dit freesje kan ik 40 mm frezen, net genoeg om de body in een keer te frezen. Straks als de body voorzien is van een top wordt de body 43 mm dik en moet het frezen dus met een tussenstap gebeuren.

Het resultaat. Natuurlijk moet er aan de onderkant nog een randje worden weggefreesd om hier een mooi afdekplaatje in de monteren, maar dat komt pas nadat de top op de body is gelijmd.

Ik zit te denken om nog meer gaten in de body te boren. Onder de top en natuurlijk niet helemaal door de body heen zoals dit gat. Dit om wat gewicht kwijt te raken. Weet dit nog niet zeker.

Ook moeten er natuurlijk nog gaten worden gefreesd voor de brug en de elementen, maar dan moet eerst de halspocket gefreesd zijn om alles goed uitgelijnd te krijgen. Halspocket kan ook pas nadat de top is gelijmd op de body.

Back Home

Volgende pagina