Logo

19 - Body deel 03 / Freesmal neckpocket

Vrijdag 23 februari 2024

Een van de meest kritieke dingen in de gitaarbouw is het frezen van de neckpocket. Hiervoor is een mal nodig.

Ondanks dat ik er nog niet helemaal aan toe ben, maar nog geen brug heb, besloten om vandaag een mal te maken voor de neckpocket.

Hier de voorbereidende materialen.

De mal ga ik maken uit MDF, een stuk wat ik nog had liggen. Niet het hardste materiaal, maar prima geschikt voor een mal.

Belangrijk hierin is dat de hals precies in het verlengde komt van de centerlijn van de body. Hier dus eerst een centerlijn getekend en de hals daarop bevestigd.

Helaas is het stuk MDF te kort om de hals vast te zetten, vandaar even een stukje verlengt met wat dun multiplex, vastgezet met twee lijmtangen. Werkte prima.

Nadat de hals precies op de juiste plek is gefixeerd, plak ik drie stukje hout, de witte stukken, op het MDF (m.b.v. schilderstape en secondenlijm) die strak om de neck komen te zitten. Hiervan helaas geen foto genomen, maar de witte stukken zijn achter de freesmachine nog zichtbaar.

Eerst een paar grote gaten geboord en daarna met de copieerfrees het exacte gat in het MDF gefreesd.

Hier zit de neck in de gefreesde mal. Niet goed te zien omdat de passing heel strak is. Alleen de afronding moet ik nog iets mee, mijn frees heeft een diameter van 21 mm en mijn hals een straal van 4 mm.

Voor later zorg, kan de hals aanpassen of de freesmal. Denk dat laatste en misschien een dunnere kopieerfrees kopen.

Back Home

Volgende pagina