Logo

22 - Fretjes - voorbereiden montage

Donderdag 7 maart 2024

Vandaag een mooie dag om de fretjes in de hals te monteren.

Ik heb, net als bij mijn '52 RI Telecaster, gekozen voor smalle vintage fretjes van Fender. Deze komen uit Japan, en zijn voorgebogen op 7,5".

Een volgende gitaar wil ik gewoon fretdraad kopen en dat zelf buigen en knippen, voor dit project heb ik ze nog even compleet gekocht.

Het eerste wat moet gebeuren is zorgen dat de toets compleet recht is. De toets zit nu een paar weken op de hals en heeft zich goed kunnen zetten.

Het bleek dat er toch nog wel wat afwijking in gekomen was, bijna 1/2 mm. Dus schuren met de lange rij en het radius blok om de radius wel goed te houden.

Wanneer je er bijna bent is het goed om strepen op de toets te zetten met een krijtje of zoals hier, met een geel potlood. Je kunt dan na een paar halen met het schuurpapier precies zien waar de diepere gedeelten zitten, hier blijft namelijk het potlood of krijtstreepje zichtbaar terwijl de rest wordt weggeschuurd.

Helaas moest ik zoveel wegschuren dat de positie markeringen aan de zijkant op de toest zichtbaar werden, zie de negende positie, meest rechte markering op de foto.

De volgende stap is om de sleuven voor de fretjes opnieuw op diepte te zagen. Dit is best wel even werk, maar noodzakelijk omdat anders sommige fretjes niet diep genoeg in de toets komen en daardoor niet te vlakken zijn.

Met het stukje schilderstape op de zaag kan ik zien of ik al diep genoeg heb gezaagd.

Helaas gaat het soms mis zoals hier bij de 10e fret. Bij het zagen ging het even mis. Deze zaag is best wel scherp zodat je voordat je het weet een beschadiging op de toets hebt.

Het grootste gedeelte hiervan komt straks onder de fret te zitten. Om mogelijke beschadigingen toch nog te kunnen repareren heb ik wat zaagsel van de toets, ebbenhout, verzameld in een plastiek zakje. Dit kan ik straks gebruiken met wat secondenlijm om eventuele gaatjes op te vullen en glad te schuren.

Back Home

Volgende pagina