Logo

25 - De top voor de body

Woensdag 13 maart 2024

Vandaag ga ik bezig met de top voor de body. De body is van Swamp-Ash, Ash voor de klank; Swamp in verband met het gewicht, dat is namelijk wat lichter.

Swamp-Ash is niet de mooiste houtsoort voor een gitaar met een naturel finish, dus komt er een topje op: Curly Maple.

Deze top licht al een aantal weken onder de klemmen omdat de beide helften nogal krom getrokken waren. Vandaag na veel klemmen en buigen zijn ze mooi recht en dus klaar om te bewerken.

Mijn gitaar wil ik graag 44 mm dik maken. De body is 39 mm, dus moet de top 5 mm worden. De binding die ik langs de top wil maken is 6 mm en zal dus de top mooi afdekken langs de randen.

Het dunner maken doe ik op de "vandiktebank" oftewel een table planer.

De witte zak op de achtergrond is om het houtpulp op te vangen. Deze bank heeft namelijk een redelijk goede ventilator aan boord. Aansluiten van een stofzuiger is dus niet nodig. Ik heb ook gemkert, dat mijn stofzuiger eigenlijk te weinig capaciteit heeft voor deze planer. Dus de zak gebruiken, gaat prima.

Hier de beide helften van de top. Voordat ik deze samen kan lijmen, moet de naad tussen beide helften nog wel even mooi recht gemaakt worden.

Ik ga dit doen met mijn invalzaag. Ik zag iemand op YouTube dat doen met een prima resultaat.

Een alternatief is om dit met de schaaf te doen. Eigenlijk heb je hiervoor een lange schaaf, een 5 of een 6 voor de kenners, voor nodig en die heb ik niet.

Voor het zagen de top goed inklemmen natuurlijk.

Om mijn werkbank niet in te zagen heb ik een stuk MDF onder de top liggen.

Vervolgens de geleide rail netjes vastzetten op de juiste plek.

Zaagdiepte instellen en zagen.

Het resultaat. Zolang mijn zaagblad nog zo mooi strak zaagt is dit een prima optie om de beide helften pas aan elkaar te krijgen.

En dan lijmen.

Hier zie je de top ingeklemd. Je moet namelijk zorgen dat de beide helften stevig tegen elkaar aangedrukt worden zonder dat het midden of de buitenkanten omhoog komen.

Ook belangrijk is om geen lijm op de bovenkant van de top te krijgen. Ook wil je natuurlijk niet dat de body aan de werkbank vastgelijmd komt te zitten.

Blij dat ik toch wel behoorlijk wat lijmtangen heb, al heb je die nooit genoeg . . .

Donderdag 14 maart 2024

Vandaag de top uit de lijmklemmen gehaald. Bleek dat er nog wel wat nabewerking nodig was. De lijm had zich aan het schilderstape en het dunnen papier gezet. Schuren dus.

Hier het resultaat. Body op de top getekend en een beetje nat gemaakt om het effect van het lakken straks te laten zien.

Mooie top geworden, blij mee.

Volgende stap wordt het uitzagen van de top op de lintzaagmachine.

Back Home

Volgende pagina