Logo

24 - Diverse zaken

De nieuwe boorstandaard is binnen, tijd dus om wat gaten in de body te boren. Dit om wat gewicht te besparen.

Uiteindelijk blijkt dit gat precies 20 gram te besparen, nauwelijks de moeite waard dus.

Toch nog maar een tweede gat geboord. Je zou zeggen dat zoveel houtkrullen zwaarder moeten zijn dan 20 gram, maar helaas.

Misschien ga ik nog meer gaten boren, voorlopig laat ik het even hierbij.

Gaten zijn overigens 35 mm in diameter en 30 mm diep.Tekst

Mallen maken voor de brug. Ik heb een Gotoh brug besteld, een Stratocaster tremelo type in zwart. Om hiervoor de juiste gaten te frezen in de body, moet ik wat mallen maken.

Mallen zijn ook te koop, maar zijn vrij prijzig, dus zelf maken is een betere optie; goedkoper en leuk om te doen.

Stap 1 is het uitzoeken hoe de mal er precies moet komen uit te zien, dus meten, meten, nog eens meten en dan ter controle nog een paar keer meten. Helaas is er geen tekening van een goede mal of template te vinden op het internet.

Stap 2 is het precies tekenen van de mal op de pc. Dit doe ik met het freeware/open source programma "Inkscape". Prima geschikt voor dit werk. Het leren van het programma is best lastig, maar daar zijn goede video's voor te vinden op joeptjoep.

Stap 3 is het plakken van de tekening op een stuk MDF van 12 mm dik.

Stap 4 is het uitzagen van de mal op de figuurzaagmachine.

Stap 5 is het precies op maat vijlen van de mallen.

Hier mijn mallen. Bovenaan de mal voor de halspocket en de elektronica ruimte. De transparante mal is een gekochte mal voor enkelespoels elementen. Kijken wat ik hier mee ga doen.

Onder, de witte, zijn de mallen voor de tremelo brug van Gotoh. Links de mal voor de onderzijde, waar straks de veren komen. Rechts de mal voor de bovenzijde van de body. De twee gaatjes zijn voor de beide studs waar de brug straks tegenaan scharniert.

Deze mallen zijn voorzien van haarlijnen om straks exact de positie te kunnen bepalen.

Back Home

Volgende pagina