Logo

31 - Elementen deel 1

Vrijdag 29 maart 2024

De bedoeling was oorspronkelijk om redelijk standaard stratocaster elementen in deze gitaar te zetten. Wel in zwarte uitvoering, net als de rest van de hardware.

Ik had hiervoor een mal gekocht bij TLC. Deze mal zie je hier op de body liggen. Ook zie je hier een stuk van een stratocaster tekening om de elementen juist te positioneren.

Eenmaal afdgetekend viel het me op dat er wel heel grote gaten in de body zouden komen voor de elementen. Een normale strat heeft een slagplaat die deze grote gaten weer afdekt, maar mijn gitaar krijgt GEEN slagplaat.

Dus andere oplossing gezocht, zie volgende foto.

De oplossing voor mij was om zogenaamde "Lace Sensors" toe te gaan passen. Dit zijn stratocaster enkelspoel elementen met een speciale constructie waardoor ze minder gevoelig zijn voor ruis en andere EMC narigheid.

Ik heb deze elementen ook in een stratocaster zitten en deze bevallen me heel erg goed. Klinken redelijk als een standaard strat element, iets hogere output en wat meer boventonen bij oversturing.

Hiervoor moest ik dus wel een mal maken. Hier de voorbereiding hiervoor. Het hele proces heb ik al eerder omschreven dus daar geen foto's meer van.

De uiteindelijk mal. De beide grote ronde gaten zijn om de mal precies op de centerlijn van de body te kunnen plaatsen zodat de elementen goed en nauwkeurig onder de snaren terecht komen.

De witte kapjes zijn even als test, of de gaten goed zitten en groot genoeg zijn.

Het werkelijke frezen van de body ga ik pas doen als ik de elementen ook heb zodat ik e.e.a. nog een keer kan controleren met de juiste elementen.

Zaterdag 30 maart 2024

Vandaag toch maar even de stoute schoenen aangetrokken om nog wat aan de body te doen, en dan met name de elementen.

De mal nog een keer nageschuurd.

Vervolgens de elementen afgetekend op de body, wat enig meetwerk nodig had.

Dan wat gaten afgetekend en met een centerpons voorbewerkt om wat hout uit de element gaten te verwijderen.

Het boren van de gaten. Elementgaten worden ongeveer 19 mm breed. Ik heb een forstnerboor van 15 mm. Daar ga ik dus mee boren.

De elementgaten worden 15 mm diep. De elementen passen dan goed en er is nog wat ruimte om veren of iets anders onder de elementen te plaatsen om de goed op hoogte te kunnen afstellen.

Ik boor hier 12 mm diep zodat de onderkant van het gat straks met de frees netjes glad wordt.

Nog even wat extra hout verwijderd met de steekbeitel. De rest moet straks met de bovenfrees worden weggehaald.

Maandag 1 april 2024

Vandaag met behulp van de gemaakte mal, de elementgaten uitgefreesd.

Mooi resultaat geworden. De bedoeling was om de gaten 15mm diep te maken, maar doordat mijn freesje daar net niet lekker geschikt voor was, zijn ze 16 mm diep geworden.

Hier zijn de sleuven die naar de elektronica ruimte gaan goed te zien. Met name het brug element is deze wat groot uitgevallen, maar ze zijn er in elk geval.

Back Home

Volgende pagina