Logo

33 - De body deel 8 De binding en extra belly cut

Zaterdag 6 april 2024

Voordat ik de binding op de body ga plakken met aceton, wil ik eerst wat testjes doen.

Testen welke tape hiervoor het best geschikt is. De tape mag niet de binding vervormen, moet niet zorgen dat de aceton met opgeloste binding uitloopt en moet na 24 uur goed te verwijderen zijn.

We hebben inmiddels heel veel verschillende soorten (schilders-) tape. Hier het proefstukje.

Bij de bouw van de Ukelele was ik er achter gekomen dat het buigen van de binding alleen goed gaat wanneer je deze verwarmt. De juiste temperatuur was echter niet bekend. Met de haarföhn ging het niet, te weinig temperatuur. Met de verfbrander werd de binding snel veel te heet waardoor deze ging vervormen.

Testen met mijn nieuwe regelbare warmtepistool leerde me dat bij een temperatuurinstelling van 160 graden het even duurt voordat er gebogen kan worden, maar er treedt geen vervorming op.

Lagere temperaturen maken buigen niet goed mogelijk. Hogere temperaturen, 170/180 oC deden de binding al weer snel vervormen. 160 oC dus.

Zondag 7 april 2024

De resultaten van de test met verschillende tape soorten:

  • Geel laat heel makkelijk los, iets te makkelijk zelfs. Bovendien scheurt deze tape makkelijk. Geen nare zaken bij de binding. Weinig tot geen elasticiteit.
  • Papieren schilderstape geeft goed resultaat, maar is niet eleastisch. Laat ook heel makkelijk los van het hout.
  • De duct tape, smal, doet het heel goed. Zit nog prima vast op het hout, is elastisch en laat geen nare dingen achter bij de binding. Ook geen lijmresten.
  • Paarse tape laat heel makkelijk los van het hout, heeft weinig elasticiteit. Geeft wat vervelende uitloop van de binding op het hout.
  • Groene tape laat heel makkelijk los van het hout, heeft weinig elasticiteit. Geeft veel vervelende uitloop van de binding op het hout.

De conclusie is dat de smalle duct tape de beste optie is. Blijft goed hechten op het hout, is wat elastisch en geeft geen vervelende uitloop van de binding.

Maandag 8 april 2024

Vandaag ga ik de binding plakken.

Alles gereed als voorbereiding: De tape het warmtepistool en niet op de foto: De aceton met een kwastje en een spuit met lang smal mondje. En natuurlijk de binding zelf!

De eerste stap is om de binding te dry-fitten. Dus vastplakken met tape en de bochten goed verwarmen zodat de binding hier goed passend langs komt te zitten, zonder al te veel spanning.

Een speciaal stukje is natuurlijk de armrest, hier komen naast bochten in het horizontale vlak ook bochten in het verticale vlak in.

Tevens moeilijke stukjes zijn die bij de halspocket. Dit is het begin en het einde van de binding, maar tevens met hele krappe bochten.

Van het werkelijke vastzetten met aceton heb ik geen foto's gemaakt. Dit is een proces wat snel en secuur moet gebeuren. Herstelwerkzaamheden zijn in beperkte mate mogelijk maar eigenlijk wil je dat niet.

Zo op het eerste gezicht lijkt de binding overal goed te zitten. Nu een kwestie van een paar uur laten drogen, en dan kijken wat het resultaat is geworden.

Een paar plekjes waar wat zwart van de binding is doorgelopen. Onderin de armrest zit de boel nog niet helemaal goed vast.

Morgen maar verder kijken. Voorlopig is het goed gelukt.

De binding moet nog wel worden afgewerkt, glad gemaakt met de top van de body, met een schraapstaal. Dit geldt tevens voor de zijkanten, al komt dit waarschijnlijk met schuren al redelijk goed.

De body zoals ie er nu uitziet!

Back Home

Volgende pagina