Logo

37 - De body en neckverbinding.

Vrijdag 12 april 2024

Dit is best een kritische taak. De vier gaten moeten exact matchen en de hals moet keurig recht in de body vast komen te zitten.

In tegenstelling tot andere Fenderachtige gitaren gebruik ik geen schroeven maar M5 boutjes om de hals vast te zetten.

De eerste taak is om de gaten goed in de body te boren. Hier heb ik de neck plate vastgeklemd op de juiste plek om deze met behulp van een ijzerboor 6 mm af te kunnen tekenen.

Nadat de gaten zijn afgetekend, voorgeboord kan ik met een 5mm houtboor de gaten door de body heen boren.

Dit lijkt heel eenvoudig, maar dit was een proces van meten, kijken, controleren, nog een meten, kijken, controleren, etc. etc.

Mijn nieuwe boorstandaard komt hierbij heel goed van pas. Fijn apparaat.

Wanneer de gaten in de body geboord zijn, heb ik de hals met lijmklemmen stevig op de juiste plek vastgezet in de body. Helaas hiervan geen foto's. Vervolgens met het houtboortje 5 mm de gaatjes in de nek overgebracht, deze zijn hier goed te zien.

Vervolgens met een 7 mm boor de gaten in de neck geboord. Ik ga hier draadbusjes in plaatsen met een buitendraad van M8 en een binnendraaad van M5.

Hier zijn deze gaten geboord. De diepte is 15 mm zodat ik straks wat mogelijke overlengte van de boutjes in kwijt kan.

Om de draadbusjes te kunnen plaatsen moet ik natuurlijk eerst draad tappen in de 7 mm gaten. Dit doe ik met een drievoudige handtap; dus drie tapjes welke steeds iets agresievere draad tappen.

De eerste paar omwentelingen van de eerste tap draai ik handmatig met de boormachine in het hout. Dit om de draad in elk geval zo recht mogelijk in de hals te krijgen.

De witte blokjes met lijmtang zorgen er voor dat de hals recht op de werkbank ligt, ondanks dat er al een radius aanwezig is.

Vervolgens de rest tappen met de hand. Dit is tapje drie van de reeks.

Hier is een draadbus te zien. De overige vier zijn al gemonteerd. Gewoon met een rechte schroevendraaier er in gedraaid.

Als voorbeeld heb ik even twee M5 boutjes in de busjes gedraaid.

Tenslotte de hals aan de body geschroefd. Natuurlijk moet de neck plate nog worden verzonken en er moeten nog mooie zwarte boutjes komen, maar die heb ik nog niet.

Nieuw lid van de familie.

Gewoon even een leuk plaatje van de achterkant met alle gaten.

Maandag 15 april 2024

Vandaag nog even wat freeswerk verricht, namelijk de neck pocket 1 mm dieper gefreesd i.v.m. de te verwachten snaarhoogte (aktie).

Tevens de neck plate iets ingefreesd zodat deze niet boven het body oppervlak uitsteekt.

Hier een detail foto. De boutjes moesten in de neck plate iets meer verzonken worden. Uiteindelijk heb ik de boutjes nog 2 mm moeten in korten uit veiligheid.

Back Home

Volgende pagina