Logo

01 - Het Begin

Het begint met het maken van tekeningen. Deze zijn voor dit model niet online te vinden. Dus zelf tekeningen gemaakt met als basis een Telecaster en een standaard concert ukelele.

De tekeningen van een Telecaster heb ik verkleind. Voor de hals en de kop was het wat lastiger, deze heb ik redelijk vanuit het voorbeeld van de tekening van een Ukelele ontworpen en getekend.

Omdat ik het buigen van hout in zo'n kleine radius niet zag zitten heb ik informatie gezocht op diverse forums. Zo'n kleine radius buigen blijkt bijna niet te doen, daarom besloten om de zijkant van de body uit een massief stuk hout te maken. Hierover later meer.

Eerst maar een mallen maken aan de hand van de tekeningen. Ik heb deze gemaakt van 9mm dik MDF.

Het maken van goede mallen is belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Het was dus ook best veel zaag- en schuurwerk om goede mallen te krijgen.

De volgende stap was het kopen van hout. Dit hebben we gedaan bij Masave fijnhouthandel in Zwolle. Hier kun je lekker zoeken naar geschikte stukken hout.

De eigenaar Rick is ook niet te beroerd om je te helpen en desnoods een stuk voor je af te zagen. Prima ervaring hier!

Het hout dat we kochten was "Ahorn" voor de hals; "Essen" voor de body (werd later vervangen door "Ayous") en "Iepen" voor de voor- en achterkant van de body.

Rosewood voor de toets had ik ooit al eens gekocht en kwam dus nu goed van pas.

Het stuk Iepen, gebookmatched, zoals door Betty gevonden bij Masave.

Back Home

Volgende pagina