Logo

16 - De hals deel 08 / Positie markeringen

Dinsdag 20 februari 2024

Gisteren is mijn 6 mm "Forstnerboor" binnengekomen. Dit is een houtboor met een vrij vlakke onderkant waarmee je heel scherpe gaten kunt boren. Ideaal dus voor de positie markeringen.

De positie markeringen is dus het doel vandaag, evenals het radius schuren van de toest. Hier staat alles gereed voor de positie markeringen.

Het is zaak om eerst de posities goed af te tekenen.

Ik kies voor de meest traditionele opstelling van de positie stippen, midden op de toets, steeds tussen de bewuste fretjes in.

Het is ook nu weer heel gemakkelijk om een foute plek te kiezen, maar de stippen aan de zijkant, welke goed zitten, geven nu wat houvast.

Nadat e.e.a. is afgetekend ga ik met een priem met een scherpe punt exact op de juiste plaats een gaatje maken. Met de twee automatische priemen, de rode en daarna de blauwe, maak ik deze gaatjes wat groter.

Hout is een natuurproduct, wat betekend dat de priem sterkt de neiging heeft om de nerf van het hout te volgen. Dit betekend dat je snel naast de juiste plaats terecht komt. Lastig, maar wel te doen.

Dan het meest kritische: Het boren van de gaten. De positiemarkeringen zijn 2 mm dik. Je wilt een klein stukje hiervan boven de toets laten uitkomen zodat deze bij het radius schuren exact gelijk aan de bovenkant van de toets terecht komen.

Het boren van gaten met zo'n geringe diepte vraagt om een kolomboormachine met precisie instelling. Dat wil met mijn boorstandaard met speling aan alle kanten dus niet.

Kwestie van heel precies boren, de machiene vaak aan- en uitzetten en vooral niet te diep boren.

Met de hand boor ik de gaten heel voorzichtig iets dieper: Diepte 1,7 tot 1,8 mm.

Dit is een tijdrovend klusje. Boren, meten, boren, meten, etc. etc.

Dan de positie markeringen plaatsen. De passing is heel strak, dus met een rubberen hamer de boel aantikken zodat ze goed in het gat komen te zitten.

Tenslotte de stippen fixeren met wat dunne superglue. Gewoon iets op de toets aanbrengen, de lijm zal zelf langs de positie markering zakken en de stip goed vast zetten.

Dan nog even wachten tot de lijm zijn werk heeft gedaan en kan de volgende klus starten: Het radius schuren van de toets.

Back Home

Volgende pagina