Logo

17 - De hals deel 09 / Radius schuren

Radius schuren. Ik hou van een radius van 7,25 inch. Dat is ouderwest, maar dat ben ik ook. Dit is de radius die op de oudere Fenders zit, maar ook op mijn Tele. Deze Tele is de fijnst spelende hals die ik heb.

Modernere gitaren hebben radiussen van 10" tot zelfs wel 20". Dat laatste is bijna vlak en vind ik niet prettig.

Het nadeel van 7,25" is, is dat opdrukken van de snaren bij een heel lage aktie er wel eens voor kan zorgen dat de snaar doodslaat tegen de volgende fret. Ik heb hier nauwelijks last van. Vandaar mijn keuze.

Het schuren is dus gewoon dom werk, verstand op nul. Zorgen dat je precies in de lengte van de hals schuurt totdat het gehele oppervalkte van de toets de juiste radius heeft. (geschuurd is)

Natuurlijk moet je wel steeds controleren of de toets nog recht blijft, je schuurt namelijk nogal snel iets meer van het midden van de hals weg en dat is niet de bedoeling.

Hier zie je dat de positie markeringen ook worden geschuurd en daardoor exact gelijk aan het oppervlakte van de toets komen.

Het witte van de positie markeringen geeft aan dat ik bijna voldoende heb geschuurd.

Wanneer je er bijna bent is het zaak goed te controleren, zowel op het recht zijn van de toets alsook op de radius welke over de gehele hals goed moet zijn.

In het midden van de toets is te zien dat er nog iets verder geschuurd moet worden, met name aan de body kant van de hals. Hier zijn ook nog lijmresten zichtbaar van de positie markeringen.

Tenslotte de sleuven voor de fretjes nogmaals iets dieper zagen, vooral aan de zijkanten. Bovendien zitten enkele sleuven vol met schuursel. Opschonen dus.

De radius gezien vanaf de body kant van de hals. Dit is een radius van 7,25".

Dit is wat ik nu heb, een bodyblank en een hals.

Back Home

Volgende pagina