Logo

18 - De body deel 02 / Arm contour

Donderdag 22 februari 2024

Vandaag besteden aan het maken van een "Arm contour" of "Arm rest" of "Arm cut".

Een arm contour kennen we van de Stratocaster. Ik wil deze ook graag, samen met de belly cut aan de achterkant, op deze gitaar hebben. Het geeft veel comfort, vooral bij staand spelen.

Omdat mijn body straks een maple top krijgt van zo'n 5 mm dik EN een binding, mag de arm contour niet te diep worden. Dat geeft problemen bij het buigen van de top en bij het buigen van de binding. Omdat dit ook nieuw voor mij is, ga ik er toch van uit dat ik dat voor mekaar ga krijgen straks.

Het eerste wat ook hier moet gebeuren is het aftekenen van de arm contour. Niet alleen aan de bovenkant, maar ook aan de zijkant. Je ziet dat ik al een stukje heb proberen weg te raspen.

Hier het werkelijke verwijderen van het hout met de "Shinto" rasp. Dit is een geweldig stuk gereedschap voor de gitaarbouw!

Wel heel belangrijk om de body goed vast te zetten op het werkbankje. Dit ter bescherming van het werkstuk, maar zeker ook van je handen.

Tijdens het raspen is het zaak om goed te controleren of alles nog recht blijft. Zeker omdat ik hier straks de top op moet buigen moet het verwijderde gedeelte mooi strak recht worden.

Het raspen geeft wel heel veel zaag stof, maar vorderd gestaag.

Nadat het raspen gereed is moet de boel nog even strak en glad worden geschuurd. Ook moet de scherpe overgang mooi worden afgerond.

Ook hier had ik wat hulplijnen voor getrokken, deze zijn hier inmiddels helemaal weggeschuurd.

Hier het resultaat, de voltooide "Arm contour".

Het gehele hierboven omschreven proces heb ik nog een keer herhaald omdat ik de arm contour toch wel wat dieper wilde hebben.

Hier is goed te zien hoeveel hout er is weggehaalt.

Back Home

Volgende pagina