Logo
VU meter

Orkestbanden

Wij maken onze orkestbanden zelf. Daarvoor zijn diverse redenen, maar de belangrijkste is wel dat we banden zonder (solo-) gitaar willen. Bovendien is het eenvoudiger in de juiste toonsoort te zetten. Op deze pagina vertellen wij de manier waarop onze banden tot stand komen.

Hoe het begon

De eerste banden waren eenvoudige midi files welke afgespeeld werden op een goedkoop Yamaha keyboard. Het voordeel van deze midi files is dat je de toonhoogte eenvoudig kunt wijzigen en simpel enkele tracks kunt verwijderen. Hiervoor maakten we gebruik van een eenvoudig sequencer programma, welke op veel plaatsen gratis zijn te downloaden zijn. De kwaliteit van deze banden was bedenkelijk, maar in het begin waren we er toch wel blij mee. Inmiddels zijn deze banden vervangen door betere uitvoeringen.

Hoe het nu gaat

Tegenwwordig zijn het nog steeds de midi files die de basis vormen voor onze orkestbanden. Deze files kopen we, of en dat gebeurt steeds meer, we maken ze zelf. Het eenvoudige sequencer programma is vervangen door het professionele pakket Sonar Producer versie 8.5. Het Yamaha keyboard is vervangen door een mdi keyboard een Roland JV10 en enkele sofware synthesisers waaronder Dimension Pro. Voor de drumklanken gebruiken we Session Drummer, wat met Sonar wordt meegeleverd of EZ drummer, een professioneel drumsoftwarepakket.

De midi-tracks worden stuk voor stuk omgezet in audio-files. Sonar heeft zeer veel effecten aan boord, waaronder compressors, reverbs, E.Q's, enz. enz. Nadat alles is omgezet in audio, wordt er eerst een ruwe mix gemaakt. Dan volgt controle of alles klopt. Vervolgens wordt er een eind-mix gemaakt (Sonar bied vanaf versie 6 steeds meer en betere master utilities).

Tenslotte wordt de audio master digitaal overgezet op MD. Wij gebruiken nog steeds MD's. Het grote voordeel van MD is dat deze niet gevoelig zijn voor schokken en ander mechanische invloeden. Bovendien maken we gebruik van professionele MD-spelers van Tascam. Het gebruik van "auto pauze" en "auto cue" maakt het mogelijk om met een druk op de knop de band op de tel nauwkeurig te starten.

HomeStudio

HomeStudio

Al bovengenoemde werkzaamheden vinden plaats in onze huiskamer. Dat dit inmiddels een complete HomeStudio is geworden mag duidelijk zijn. Het grote vooordeel ten opzichte van een band is dat we lekker thuis kunnen oefenen en nummers kunnen uitzoeken en uitwerken. Dit allemaal in een gezellige huiskamer sfeer.

Hoewel ik theoretisch niet zo goed onderlegt ben, red ik me aardig met het maken van orkestbanden. De accordeon achtergrond heeft me inzicht gegeven in accoord opbouw en heeft me handig gemaakt op een keyboard. Voor de ingewikkelde accoordstukjes biedt Sonar vaak hulp, al komt dit in de country niet zo heel veel voor. Dit in tegenstelling tot het solo gitaarwerk, hier is soms geen brood van te bakken; pentatonisch, majeur/mineur, chromatisch, alles door elkaar, en dan blijven proberen de goede toontjes te pakken . . .

Hieronder een screenshot van Sonar; het nummer 1-2-3. Let op, we gebruiken twee monitoren.

Sonar
 

Copyright 2009: Amphora vof